Informatika

Kubernetes používají podniky dvakrát častěji než před rokem

Posted on

Portworx společnosti Pure Storage poskytující nejkomplexnější platformu datových služeb pro systém Kubernetes, oznámila výsledky svého každoročního průzkumu Kubernetes Adoption Survey. Vyplývá z nich, že za posledních 12 měsíců došlo k masovému přijetí systému Kubernetes a podniky i přes škrty v rozpočtech na IT na něj rychle přecházejí, aby dosáhly lepších obchodních výsledků.

Podniky již více než rok musí v důsledku pandemie experimentovat a inovovat své nabídky tak, aby se přizpůsobily měnícím se požadavkům zákazníků a současně umožnily svým zaměstnancům práci na dálku. Systém Kubernetes sehrál v těchto změnách zásadní roli. V rámci průzkumu Kubernetes Adoption Survey 68 % IT profesionálů uvedlo, že kvůli pandemii jejich podnik rozšířil využívání systému Kubernetes, především s cílem urychlit nasazování nových aplikací a zvýšit míru automatizace – což je oboje aktuálně kritické jak ve vztahu k zákazníkům, tak i k zaměstnancům. Navíc i navzdory zvýšenému pracovnímu tlaku byla podle průzkumu většina IT profesionálů (52 %) se svou prací spokojenější než dříve. Ti z respondentů, kteří měli o platformě Kubernetes větší znalosti, byli také lépe placeni a platy se jim více zvyšovaly.

Nejdůležitější výsledky průzkumu

  • Role systému Kubernetes se rozšiřuje: Podniky stále více využívají Kubernetes k vývoji a testování modelů umělé inteligence a ke správě a automatizaci úložišť, sítí a výpočetní infrastruktury. Téměř 90 % IT profesionálů očekává, že Kubernetes bude hrát v příštích 2–3 letech při správě jejich IT infrastruktury větší roli.
  • Rychlost nasazení je klíčová: Uprostřed pandemie se podniky musely rychle přizpůsobit měnícímu se světu. Bylo mj. potřeba zavádět nové aplikace, které by lépe sloužily zákazníkům, a vytvářet algoritmy umožňující reorganizaci narušených dodavatelských řetězců. Téměř 75 % IT profesionálů potvrdilo, že hlavní výhodou přijetí systému Kubernetes se ukázala schopnost rychleji nasazovat nové aplikace; další v řadě podle průzkumu byla podpora pro oblasti vyžadující další vývoj (48 %), podpora změn v obchodní strategii (45 %) a pomoc při zvyšování příjmů nebo zisku (44 %).
  • Kubernetes šetří náklady: Rok 2020 znamenal pro mnohé podniky finanční nejistotu a prioritou se stala minimalizace postradatelných výdajů. Téměř polovina (46 %) respondentů průzkumu uvedla, že v loňském roce rozšířili využívání systému Kubernetes právě s cílem snížit náklady na IT. Až 27 % respondentů očekávalo snížení nákladů na IT o 31 % nebo více.
  • Znalost systému Kubernetes má vliv na plat: Specialisté IT, kteří se v systému Kubernetes nejlépe vyznají, jsou v porovnání s ostatními lépe placeni. 64 % z těch, kdo v průzkumu uvedli „velmi dobré znalosti“ o používání systému Kubernetes, mělo roční hrubý příjem mezi 100 000 a 250 000 dolary. Odpovídající poměr byl 59 % u těch, kteří uvedli, že jsou o systému Kubernetes „informování“, a 50 % u „trochu informovaných“.

„Přijímání systému Kubernetes nadále roste a představuje základní strategii pro využití moderních dat a aplikací. Díky snadné škálovatelnosti, přenositelnosti a rychlému iteračnímu cyklu je tato technologie nejefektivnějším způsobem, jak podpořit urychlený vývoj a inovace,“ komentoval výsledky průzkumu Murli Thirumale, viceprezident a generální ředitel divize Cloud Native Business Unit ve společnosti Pure Storage.

Populární

TechBiz.cz © 20XX